(2017. május 14. vasárnap ) Olyat csináltam, amit még soha!

De már elmúlt 🙂

Egy hajó legfontosabb eleme a kormánylapát, anélkül a hajó irányítása eléggé nehézkes. Az eredeti Equator 44 en egy kormánylapát van, Én szeretek biztosra menni és kettőt csinálok.

Nem mindegy a formája, hiszen annak tükrében fordul a hajó, illetve lassítja. Találtam egy tervrajzot, ami mellett letettem a voksot. Soha nem építettem még kormánylapátot az elejétől kezdve. Javítani javítottam már.

Ezt követően valamiből el kellett készíteni a végleges formát (mag), amiből lesz a mag és letudom róla venni a formát ( sablont), amiben készülnek a kormánylapátok. lássuk be ez macera és fölösleges, de ez van. Éljenek a kihívások.

Szerencsére könnyű dolgom volt, mert a GRM-Systems Epoxi műgyanta nem bántja a nikecellt. Szereztem lépésálló nikecellt, amit jól tudtam formázni.

És a terv alapján kifarigcsáltam, majd szépen megcsiszoltam.

De erről még nem lehetett levenni a sablont, ezért be kellett laminálni, ami kemény felületet biztosít. Ezt követően a kisebb hibákat kigittelni és szépen megcsiszolni.

 

Jó kis HITACHI géppel, majd kézzel.


Ezt követően kapott ismét egy vékony réteg gyantát, ami tükörsimává varázsolta a felületet.

Mivel kétoldalú sablont kellett készíteni, építettem nikecellből egy elválasztót, amivel megfeleztem a kormánylapátot és pontos összeillesztési felületet is biztosít.

Majd jöhetett a formaleválasztó paszta és az üvegszálak felhordása.

 

És elkészült a sablon 🙂

 

 

Fura, összesen dolgoztam vele kb. 10 órát 🙂

HITACHI POWER TOOLS HUNGARY Kft. Támogatása nélkül elég nehéz lenne a hajóépítés, Köszönet azért, hogy használhatok profi gépeket, amik lényegesen meggyorsítják a munkafolyamatokat. Amiket, szinte napi szinten használok, az a HITACHI CJ90VAST szúrófűrész, dekopírfűrész,
Hitachi SV13YA Excentercsiszoló  és ha már poroltam, jöhet a profi  HITACHI RP35YE Ipari porszívó . Ezekről a gépekről, minden információ megtalálható a http://www.hitachi-powertools.hu/hu/, és a https://www.facebook.com/Hitachi-Power-Tools-Magyarorsz%C3%A1g-1517464615233142/ oldalon Köszönöm szépen a segítséget