(2016. március 28. hétfő)

A húsvéti nyuszi házhoz hozta a „Vivi kérdez!”-t. Márkot ma a főzésről faggattam. Illetve a hajó konyhai felszereltségéről. Nem húzom tovább a szót, vágjunk is bele. 😉


– Milyen konyha lesz a hajón, a hullámok hátán is fogsz tudni benne főzőcskézni?

– Full extrás konyhám lesz, még a mesterszakácsok is megirigyelhetnék! A KLUDI által biztosított kihúzható fejes csaptól elkezdve. Nagyon szép lesz a bútorzat illetve a felszerelés is, az eszközöket a  Butlers, a szép konyhabútor elkészítését, pedig a Manufakt Kft. biztosítja. A konyha egy kicsit másképp van kialakítva, mint egy lakásban, nincs akkora hely, ezért praktikusan és okosan vannak elhelyezve a dolgok, minden négyzet milliméteren van valami. Ami a legjobb, hogy a konyhapult magassága az Én méretemhez van beállítva, így nem kell görnyednem a sztenderd 90 cm-nél. Mivel egy hajóról beszélünk, ami folyamatos mozgásban van, a sütő is meg tud dőlni, ezzel kompenzálva a hajó billegését, de azért egy tükörtojás a hullámokon is menni fog. 😀 Az út alatt, azért fel kell készülni olyan napokra is, amikor nem fogok tudni elkészíteni egy Dubarry csirkét ( 😉 ), ezekre az időkre a hajón mindig kell, hogy legyen azonnal fogyasztható, tápláló élelmiszer is.


– Honnan lesz tiszta vized a főzéshez?

– Édesvíz lesz a hajón több tartályban is, összesen 720L, hiszen valamit inni is kell. Mivel amúgy is sózzuk az ételt főzés közben, ezért megpróbálkozok majd sós vízben is főzni, egy kicsi édesvíz hozzáadásával. A tápanyag tartalma is magasabb az élővíznek. Régebben úgy gondoltam, hogy a tengeri herkentyűk sósak, mert sós vízben élnek, éltek, de ez nem így van. Ugyan úgy sótlanok, mint a csirke. Persze a vízre vonatkozóan is van egy találmányom, aminek segítségével édesvizet tudok előállítani.


– Alapanyagokat honnan fogsz beszerezni?

– Ez egy nagyon nehéz kérdés, ugyanis szeretnék sokáig élni, ezért nagyon kevés dolgot eszem meg, ámde sokat nem. Szinte agyvérzést tudok kapni, amikor bemegyek egy műanyag boltba (élelmiszerbolt) és nem találok például olyan lisztet, ami ne tartalmazna mindenféle hulladékot. Ezért, részben viszek is magammal, hiszen például pirospaprikát nem hiszem, hogy találni fogok a Hawaii-szigeteken. Külföldön mindig megpróbálok majd a helyi szokások szerinti alapanyagokat beszerezni, hogy különböző íz világú ételekkel ismerkedhessek. Ezen felül a hajóra kifejlesztettem egy aszalógépet, amivel le tudom szárítani az élelmiszert. A fő probléma pedig a hajózásban a hűtővel szokott lenni, elromlik, nem akkora a kapacitása, nem lehet hosszútávon megfelelő mennyiségű ételt beletenni. De a hűtő is saját fejlesztés, és ugye ott az aszalógép, amivel le tudom szárítani az élelmiszert így megelőzve, hogy megromoljon. Pluszként pedig kevesebb helyet fog így foglalni és nagyobb mennyiséget lehet feltankolni.


– Miket tudsz főzni?

– A főzés tekintetében elég nyitott vagyok és nagyjából bármit el is tudok készíteni. Szeretek főzni, szeretem az új ízeket, szeretek eltérni a hagyományos, sztenderd, klasszikus só, bors fűszerkombinációtól. Különböző hal és tengeri herkentyűs ételek sem fognak ki rajtam. Kenyeret is magam sütök, megtanultam tésztát is készíteni, illetve megtanultam olyan ételeknek az elkészítését az útra, amit amúgy nem tudtam. Mindent magamnak szeretnék megfőzni, megsütni.


– Szereted a halat?

– Nem vagyok a gyilkolászás híve, így saját magamnak kifogni, megölni, megsütni és megenni nem szeretem. Tudom ez álszentség. Viszont amelyik halnak az életét más ontotta ki, ez által a felelősség is másé, más így megenni a halat, mint hogy belenézek a szemébe és én ölöm meg. Erre szokták mondani: „Minél nagyobb egy állat szeme, annál nehezebb megölni.” A városi piacon vásároltból biztosan lesz vacsora, de amit én fogok az nem fog visszaköszönni a vacsoraasztalon.


-Szóval tudsz horgászni!?

– Tudod Vivi, nálunk az egész család horgász volt és nekem is szinte kötelező elfoglaltságként részt kellett vennem az élelemszerzés ezen formájában. Ebből kifolyólag versenyhorgász voltam kiskoromba, szóval nem hiszem, hogy nagy problémát fog okozni. 😀

 

Mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk, Márk pedig reméli, hogy nem mindenki körömlakkal festi a húsvéti tojásokat, és így a frissen begyűjtött tojásokból el fog tudni készíteni egy finom rakott krumplit. 🙂