( 2015. június 23. kedd)  Most hogy lesz a Kékszalag amin nem minden esetben mindennapi vitorlázók indulnak, fontosnak tartom a Balaton tiszteletét! Nagyon hálás vagyok, hogy a Balatonon kezdhettem el vitorlázni, ahol a viharok hamar jönnek és kb 2-óra múlva továbbhaladnak Káoszt hagyva maguk után.

Angliában beszélgettem egy házaspárral, akik a Balatonon tartották a hajójukat és sokat vitorláztak vele, Ők elismeréssel adóztak a Balatonon vitorlázóknak. A Balaton nem gyerekjáték, szinte Európa legváltozatosabb tava és mellette csodálatos is és soha nem lehet megunni. Fontos a kormányos, kapitány figyelme, jelenléte, pillanatok alatt egy napozós délutánból gyászolós este lehet! A Balaton biztos alapot ad a továbblépéshez, pl adriai vitorlázáshoz, csak a méretek mások FONTOS! CSAK A MÉRETEK MÁSOK! míg a Balatonon a 20nm vitorlát kézzel megtartjuk, addig az Adrián legalább négyszer rá kell tekerni a csörlőre a kötelet, amennyiben akarjuk utána használni a kezünket.

 

Adriai versenyen történt jugo fújt mi pillangóztunk mellettünk egy másik hajó spízett, leakarták venni, de elfelejtették kivenni belőle a szelet. A kormányos már nagyon ideges volt és persze odaillő szavakkal üvöltve szemmel verte a legénységet, akik feladták kísérletüket. A kormányos átadta a kormányt előrement megfogta a spi alját és hátraüvöltött, hogy engedjék. Persze mind a három szálat kiengedték és a kormányos a pivel együtt a hajó előtt 10 méterrel lebegett. Mások a méretek. Az Adrián vannak jól behatárolt szelek a legkellemetlenebb a Bora, mert erősen fúj. Szerintem a legalattomosabb a Jugó főleg a végét jelző monszun esővel, és az utána visszamaradt döghullámokkal, ami akár 15-20 méter hosszan 3-5 métert emelkedik. Egy ideig bírja a gyomor.

 

A földközi tenger érezhető, élvezhető egyenletes kifújt szél magas egyenletes hullámokkal.

Görögország fúj és hullámzik.

 

Szóval a Balaton nem gyerekjáték! Tartsuk tiszteletben és legfontosabb az EMBERÉLET!

Jó szelet 🙂

Marco